DE ODONTABEL

[voorlopige versie] Met een fotoboek zoals de onvolprezen Veldgids Libellen van Frank Bos en Marcel Wasscher kunnen libellen op naam gebracht worden. Ook foto's, en er worden door steeds meer mensen libellen gefotografeerd, kan je er vaak mee op naam brengen, maar dan moeten de juiste kenmerken wel te zien zijn. Toch blijf je soms met onzekere determinaties zitten en daar schiet een determinatietabel te hulp. [plaatje] Er staan geen kleurenplaatjes in en geen complete beschrijvingen, maar de plaatjes zijn meestal systematisch opgezet en de tekst is sterk gestructureerd. Werkend met zo'n tabel leert je dan ook heel goed waar je naar moet kijken, hoe je had moeten fotograferen en waarin lastige soorten toch verschillen. Het is levendig voor te stellen dat het doorlopen van een tabel niet ieders hobby is, maar het levert wel een hoop kennis op die je anders met meer moeite bij elkaar zou moeten sprokkelen.
Als voorbeeld staat hier een plaatje van de middenpagina (klik erop voor een driemaal zo grote afbeelding). Van alle blauwe juffertjes staat het achterlijf er schematisch op, met de uitersten qua variatie. Het lijf is iets te breed gemaakt zodat zowel de rug als beide zijden van het achterlijf er op staan, wat in het veld natuurlijk nooit zo te zien is. (De afbeelding is van het exemplaar van Weia, met potlood staat rechtsboven een schets voor een extra plaatje in een volgende druk.)

[plaatje] De Odon-tabel is nog steeds de enige zichtkenmerkentabel, en daarmee nog steeds een pionier, onder de tabellen voor het op naam brengen van ongewervelde dieren. Misschien wel op de wereld. (Elders iets meer over de odon-filosofie). De tabel is geschikt voor België, Nederland en het omringende laagland: Denemarken, Noord-Duitsland, Midden-Engeland, Luxemburg, en Frankrijk noordelijk van de Luxemburgse zuidgrens.
Achterin de tabel staat een bijlage met de kenmerken van zeldzame soorten die nodig zijn voor een goede determinatie. Het zijn dus ook de kenmerken die op een vlot te determineren foto zouden moeten staan (of op een serie fotootjes vanuit verschillende gezichtspunten). Je vindt deze bijlage hier als pdf [komt nog...].



We hebben nog allerlei andere bezigheden en hobby's, zie de site van Weia en de site van Tieneke.
(atalanta (apenstaartje) antenna (punt) nl)