KLIMAATVERANDERING
Het wordt warmer in Nederland 2

Ik begon de eerste pagina over klimaatverandering met: 'De laatste jaren valt me op hoe vaak het maandgemiddelde hoger is dan het normale gemiddelde.' De grafiek hieronder laat zien dat het inderdaad het geval is dat er meer dagen boven normaal zijn. Als normaal (de rode lijn) telt weer de periode 1951-1980 en de blauwe lijn geeft het aantal dagen van het jaar met een gemiddelde dagtemperatuur boven normaal. Je ziet dat vanaf 1988 de zaak niet meer normaal is.

[grafiek]


De grafiek hierboven telt simpel het aantal dagen boven normaal, de grafiek hieronder geeft het aantal graden boven normaal. De tweede periode van dertig jaar is gemiddeld 0.91 graad warmer dan de eerste periode van dertig jaar. Verder zie je een hoop chaos, er zijn nu eenmaal warme en koude jaren. De elfstedentochtjaren 1956, 1963, 1985, 1986, 1997 zijn vaak goed te zien, en ook een aantal bijna-elfstedenjaren. Hoewel het natuurlijk kan dat een jaar een streng stukje winter met een elfstedentocht heeft, maar voor de rest toch warm is, zie 1997.

[grafiek]Trendlijnen

Ik kan het spreadsheetprogramma trendlijnen laten tekenen in een grafiek. Hoe je daarmee uit moet kijken zal wel blijken.
Eerst de simpelste trendlijn, een rechte lijn namelijk. De eerste periode van dertig jaar heeft bijna geen trend (stabiel klimaat) en de tweede periode vertoont stijging, bovendien sluiten de trendlijnen redelijk op elkaar aan. Alles geheel volgens de voorgaande resultaten:

[grafiek]


Wat zou er gebeurd zijn als ik in 1987 het klimaat was gaan bekijken? Geen trend! En voor de volgende 23 jaren juist een warm klimaat met nauwelijks trend... Alsof boem de thermostaat een stuk hoger gezet is. Kijk maar:

[grafiek]


Je ziet dat je met handmatig perioden kiezen heel andere trendlijnen krijgt dan als je botweg perioden van dertig jaar neemt, maar ook met dat laatste kunnen trendlijnen iets suggereren dat grotendeels toeval is. Kijk bijvoorbeeld hieronder naar de trendlijn voor de hele zestig jaar, die suggereert een constante opwarming terwijl je tot 1987 dat effect er nooit uit had kunnen halen. Dat effect zat toen ook echt niet in de cijfers!

[grafiek]


Met een kromme trendlijn kan je dat opvangen:

[grafiek]


Maar je kunt de kromme ook meerdere, in dit geval twee krommingen laten vertonen, de trendlijn wordt netjes uitgerekend en ziet er behoorlijk anders uit dan de kromme trend met maar een enkele bocht...:

[grafiek]


De kromme trend met 1 bocht suggereert versnelde opwarming in de laatste jaren, de kromme trend met 2 bochten suggereert afvlakking de laatste jaren. Daar heb je dus niet veel aan. Bovendien suggereert de laatste trendlijn een afkoeling aan het begin van de vijftiger jaren, echter, die verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer de volle 110 jaar wordt bekeken. Verticaal staat de gemiddelde jaartemperatuur:

[grafiek]


Sinus

Ik heb tot nu toe de echte metingen en allerlei gemiddeldes bekeken, je kunt echter ook een ideaal trachten te vinden. In eerste benadering vertoont de jaarlijkse gang van de temperatuur een golfvorm, in wiskundige termen een sinus. Hier zie je de best passende sinus door de periode 1951-1980 en de periode 1981-2010 ('klkw' is een afkorting voor de gevolgde methode, de kleinste-kwadraten-aanpassing):

[grafiek]


Vergelijk je die twee sinussen dan ziet het ernaar uit dat de opwarming in de herfst wat minder is dan in de rest van het jaar. [later meer]


Weia Reinboud (weia (apenstaartje) xmsnet (punt) nl)

Zie ook mijn indexpagina, als die nog niet open is.