Zuidelijke en steenrode heidelibel

Sympetrum meridionale en S. vulgatum


Eind 2005 doken in een ver land foto's van heidelibellen op die misschien wel de zuidelijke betroffen. Of toch de steenrode? Al gauw vlogen de lijstjes kenmerken heen en weer en mij leek het leuk om dat nog wat systematischer te doen. Ik verwachtte dat voor foto's van de zuidelijke naar zuidelijke streken afgereisd diende te worden, maar zomaar werd 2006 het beste jaar ooit voor deze heidelibel in Nederland! Er is zelfs kans dat er voortgeplant is en dat we in 2007 jonkies van eigen bodem zullen kunnen aanschouwen.

Op deze voorlopige pagina wat foto's van de zuidelijke. Kijk voor veel foto's van de steenrode elders. Belangrijk bij de zuidelijke is de hoeveelheid geel op de poten en de geringheid van het zwart op de zij. Maar er zijn al foto's opgedoken van zuidelijke met wat meer zwart en van steenrode en bruinrode met minder zwart op de zij... Het beste verschil lijkt het zwart onderaan op de zij te zijn, vlakbij de overgang van borststuk naar achterlijf.

Bij het maken van foto's van (mogelijke) zuidelijke libellen is het goed om te proberen ook de harde kenmerken er op te krijgen: bij de vrouwtjes het nauwelijks zichtbare eigootje onder 9 en bij de mannetjes de frusteltjes onder segment 2. Zie bij onderstaande foto's.

[foto] [foto]
Sympetrum meridonaleSympetrum meridonale
vrouwtje zuidelijke; eigenlijk geen eigootje zichtbaarmannetje zuidelijke


[foto] [foto]
Sympetrum meridonaleSympetrum meridonale
vrouwtje zuidelijke, let op de zij en de potenmannetje zuidelijke, de zij is eerst geel, later bruin
kijk ook onder segment 2


[foto] [foto]
Sympetrum meridonaleSympetrum vulgatum
mannetje zuidelijke (vaak mijten op de vleugels)géén mannetje zuidelijke maar steenrode; op zij onderaan wat zwart
kijk ook onder segment 2 (vrij slecht te zien)naar andere soorten